The Filter festival - festival výběrové kávy

14. května 2016 v 21:00 | Alexandra Gryffin- Fox |  C<3ffee
V tuto překrásnou květnovou sobotu jste mohli mít příležitost zúčastnit se historicky prvního setkání na The filter festivalu zabývajícího se výběrovou kávou. Pod střechou VUT rektorátu v Brně se sešlo hned několik vynikajích českých i zahraničních kaváren, aby společně široké veřejnosti připravili nevšední požitek z kvalitní kávy. Podle šťastných tváří, které jsem viděla, nejspíš nikdo nelitoval, že slunečný den strávil v davu prahnoucí po dobré kávě. A že bylo z čeho vybírat! :)




Foto: Balónkové logo festivalu


Pokud jste se rozhodli přijít, měli jste na výběr z několika aktivit. Nenuceně obcházet stánky jednotlivých kaváren, návštivit jeden ze dvou Brew barů (káva se zde připravovala filtrovanou metodou, co jsem viděla, většinou to bylo přes Dripper Hario V60) nebo jednoho espresso baru (minikáva, jak ji znáte ze svých kaváren), přijít si poslechnout připravenou přednášku nebo se zúčastnit Workshopů. Na ty se bylo bohužel třeba přihlásit předem, protože se většinou pořádaly jen pro 20 lidí.


Foto: Kavárna Local Barber Shop přišla s Espressem nebo filtrovanou kávou z dripper (obě připravené z Rwandy) a cascarou (nápoj z kávových třešní)

Za sebe jsem se těšila hlavně na přednášky. Jako první vystoupila baristka Veronika Gálová Veselá a povyprávěla nám o kávě, se kterou současně pracuje. Vysvětlila problematiku italské kávy a tam mě docela překvapilo, co říkala: káva v Itálii je pravděpodobně jedna z nejhorších, protože tamější lidé neradi mění své zvyky (ráno cappuccino, potom pouze single espressa; nedělají z kávy vědu) a nechtějí se učit novým věcem. Italové sice mají přes 600 pražren, ale pouze o cca čtyřech se ví, že pracují s výběrovou kvalitní kávou. Potom se rozpovídala o "svém" pražiči Rubensovi Gardelli (z Gardelli Coffee), který jí připravuje kávu na Mistrovství. Ukázala nám pár snímků a věnovala pár slov tomu, jak pracuje s kávou, jaké názory zastává a co vše se snaží dělat, aby výběrovová káva v Itálii prorazila.


Foto: Přednáška Veroniky Gálové Veselé

Cestu do Burundi zprostředkoval Ondřej Hurtík, barista roku 2016. Povyprávěl nám o tomto malém zapadlém království kávy. Seznámil nás s několika lidmi (Greenco, Ben Miles), kteří se skrz kávu podílejí na zlepšení životní úrovně burundských občanů a rozpovídal se o způsobu zpracování výběrové kávy a vzájemné interakce mezi farmáři a zpracovateli. Charakterizoval tím přesně, jak by to mělo vypadat, a ukázal nám zajímavá fakta ohledně kávy. Třeba že na výrobu jednoho balíčku výběrové kávy je potřeba sklidit zhruba 10 tisíc kávových třešní - počítá se zde s defekty a vytřízenými zrny - nebo že farmáři, kteří kávu pěstují ani sami nevědí, jak chutná a že je to pro ně pouze způsob, jak uživit rodinu.


Foto: Colt Brew, za studena připravená káva - vyzkoušeno, ochutnáno a milováno <3

A nebyla by to správná kávová akce, kdyby zde nebyla aspoň demostrace kávového umění. O tu se postaral Maďar Szabolcs Temersvári z budapešťské kavárny Casino Mocca. Publikum si získal přípravou pomocí Vacuum potu. Během přednášky udělal dvě demonstrace z Hondurasu (popisoval ji jako třešeň, černý rybíz a šípková růže - upřímně jsem tam možná cítila akorát ten rybíz :D) a zároveň vysvětloval svůj postup přípravy a proč to považuje za nejvhodnější. Po kávě se jenom zaprášilo a na všech lidech bylo vidět, že je to zajímá, a pan maďarský-barista-jehož-jméno-mě-nenuťte-psát-dvakrát vypadal potěšený a spokojený.




Foto: příprava z Vakuum potu

No a když už jsme úplně padali únavou a ani dokonalé sladkosti od holek z V melounovém cukru nebo jakákkoliv káva nás nemohla nakopnout, nadešel dlouho očekávaný workshop Cupping Gardelli pod vedením Veroniky Gálové Veselé. No a co je to cupping? Jedná se o speciální srovnávací ochutnávku káv s danými pravidly, kdy se zjišťuje aroma a měnící se chuť kávy. Tuhle část jsem si ale vůbec nemohla užít. Na zhruba šest druhů káv bylo dvacet lidí, kteří neuměli používat hlavu, a když jednu kávu ochutnali a ovoněli, zůstali stát na místě a čekali, až se uvolní část prostoru u dalšího vzorku. Tím samozřejmě blokovali všechny ostatní a z pěkného zážitku se stalo stání ve frontě. Nenásledovala ani žádná diskuze ohledně toho, co jsme ochutnali a takže jsme v podstatě přišli, srkli si kávy a odešli.




Foto: Cupping výběrových káv Gardelli

To ale není všechno, co se zde dělo. Ve vstupence jste měli zaplacenou veškerou konzumaci kávy a každou hodinu a dvacet minut se měnily kávy na Brew barech a Espresso baru, takže jste mohli stejnou kávu ochutnat ve dvou různých provedeních. Za sebe jsem měla šest káv z Hondurasu, Rwandy, Tanzanie, Columbie, Kenye, Konga a cascaru. Našla jsem si zde kávy, které byly lahodné i z filteru (Tanzanie) i přesto, že na filterovanou kávu nejsem zvyklá a nedokážu ji plně ocenit. Za sebe musím říct, že jsem se této události zůčastnila ráda a nemůžu se dočkat, až něco podobného zase bude. I Yoraime, který není nějaký milovník kávy, si užil program, připravené dobroty i kávu. Dokonce si sám pod dohledem připravil espresso na pákovém kávovaru.


Foto: Tým z Indrustry se staral hlavně o jídlo, kávě věnovali čas na espresso baru



Foto: Čokoládové dortíky se slaným karamelem

Opět jsem si připomněla, proč jsem tak ráda součástí komunity baristů (jsem?). Lidé okolo se usmívali a, pominu-li to množství kofeinu, bylo to neuvěřitelně nabíjející. Nikdo nic nehrotil, a jestli jsem v kávě cítila borůvky nebo pomeranče nebo absolutně nic, byla to moje věc. Žádní coffee nazi. Nikdo nesoudil, když jsem si v koutku pod květináči pomlaskávala nad filtrovanou Tanzánii a porovnávala svoje postřehy v aromatu kávy s tím, co měli uvedené na obale. Není divu, že jsme odcházeli s úsměvem na rtech, novými (chuťovými) zkušenostmi a dobrou náladou. :)

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama